Портал споживача

Харчові домішки марковані індексом «Е» – природні, ідентичні природнім або штучно синтезовані речовини, які додають у їжу як інгредієнт з технологічних міркувань: подовжити термін зберігання (консерванти), перетворити їжу в відношенні кольору, смаку (щоб зберегти і підвищити смак), текстури, консистенції, зовнішнього вигляду.

Харчові домішкимаркуютьсяіндексом «Е» увідповідності до номеру класифікатораЄвропейського Союзу.

Будь-який харчовий продукт переробки містить харчові домішки, до яких відносяться і сіль, лимона чи оцтова кислота та інші, що традиційно застосовуються людством тисячоліття для приготування їжі.

Звичайне яблуко містить:

Антиокислювачі та регулятори кислотності

  • Е300 – аскорбінова кислота
  • Е330 – лимонна кислота
  • Е334 – винна кислота
  • Е363 – бурштинова кислота
  • Е375 – ніацин

Барвники

  • Е101 – робофлавін
  • Е140 – хлорофіл
  • Е160ф – каротин
  • Е163 – антоціан
  • Е181 – танін

Консерванти

  • Е260 – оцтова кислота
  • Е270 – молочна кислота
  • Е280 – пропіонова кислота
  • Е296 – яблучна кислота
  • Емульгатори та згущувачі
  • Е440 – пектин

Підсилювачі смаку та запаху

  • Е620 – глютамінова кислота

Інші

  • Е921 – цистин

Ароматизатори

  • Ацетальдегід
  • Гексалал
  • Бутан-1-ол
  • Бутил-ацетат
  • Пропил-ацетат
  • Етил-бутаноат
  • Гексил-пропаноат
  • Гексил-гексаноат

Але розвиток хімічної та харчової промисловості надав можливість виробникам застосовувати і сотні харчових домішок синтетичного походження, більшість з яких при постійному вживанні викликають низку хронічних захворювань.

Харчові домішки додають до продуктів харчування для того щоб надати їм бажаних властивостей. За допомогою харчових домішок можна поліпшити смак і вигляд продукту, запобігти окисленню, псуванню, утворенню плісняви.

Харчові домішки поділяються на декілька класів:

Е100-Е182 барвники
Е200-Е299 консерванти
Е300-Е399 антиоксиданти (запобігають окисленню, а, отже, подовжують термін зберігання продукту)
Е400-Е499 стабілізатори (зберігають потрібну консистенцію продукту)
Е500-Е599 емульгатори (за дією схожі на стабілізатори)
Е600-Е699 поліпшувачі смаку й аромату
Е700-Е799 запасний діапазон позначок
Е900-Е999 газифікатори, посилювачі смаку
Е1000 та інші глазурувальні речовини, підсолоджувачі, домішки, що запобігають утворенню грудочок у цукрі, борошні, солі, крохмалі

Системне споживання харчових домішок не натурального походження призводять до хімічного забруднення організму, яке, в свою чергу, спричиняє появ різноманітних захворювань.

У розвинених країнах дозволено застосування лише біля 60% від наявного списку харчових домішок.

В України під забороною знаходяться лише небезпечні барвники Е102, 103, 105, 110, 111, 120, 121, 124, 123, 125, 126,127, 130, 152 та дуже небезпечний формальдегід Е240, який раніше використовувалася в якості консерванту.

Решта харчових домішок допущені в нашій країні до вільного використання в складі харчів чи напоїв. Але не всі з них нейтральні до організму людини.

Харчові домішки Е104, 122, 141, 150, 171, 173, 180, 241, 477 вважаються підозрілими або потенційно небезпечними.

Консерванти й стабілізатори Е131, 142, 210 - 213, 215 - 217, 240, 330 відносяться до канцерогенних речовин, Е221 - 226 – вважаються такими, що викликають розлади шлунково-кишкового тракту, а Е338 - 341, 407, 450, 461 - 463, 465, 466 - такими, що подразнюють шлунок.

Домішки Е230 - 232, Е238 шкідливі для шкіри, Е311 - 313 спричиняють появу висипок, Е250, Е251 - протипоказані людям із серцево-судинними захворюваннями, а Е320 - 322 підвищують рівень холестерину в крові.

Харчові домішки натурального походження, нейтральні до організму людини*: E100, 101, 140, 141, 160а, 160b, 160с, 160d, 160e, 160f, 163, 242, 297, 301, 302, 304, 306, 308, 309, 335, 340, 343, 350-354, 356, 415, 417, 442, 470a, 470b, 471, 472a, 472b, 472e, 472f, 474-477, 481, 493, 507, 513, 528, 530,535, 538, 551, 574, 577, 905a, 938, 939, 942, 948, 948, 957, 959, 966.

* за умов відсутності алергічної реакції або індивідуальної непереносимості до компоненту