Харчові домішки марковані індексом «Е» – природні, ідентичні природнім або штучно синтезовані речовини, які додають у їжу як інгредієнт з технологічних міркувань: подовжити термін зберігання (консерванти), перетворити їжу в відношенні кольору, смаку (щоб зберегти і підвищити смак), текстури, консистенції, зовнішнього вигляду.
Харчові домішкимаркуютьсяіндексом «Е» увідповідності до номеру класифікатораЄвропейського Союзу.
Будь-який харчовий продукт переробки містить харчові домішки, до яких відносяться і сіль, лимона чи оцтова кислота та інші, що традиційно застосовуються людством тисячоліття для приготування їжі.
Звичайне яблуко містить:
Антиокислювачі та регулятори кислотності
- Е300 – аскорбінова кислота
- Е330 – лимонна кислота
- Е334 – винна кислота
- Е363 – бурштинова кислота
- Е375 – ніацин
Барвники
- Е101 – робофлавін
- Е140 – хлорофіл
- Е160ф – каротин
- Е163 – антоціан
- Е181 – танін
Консерванти
- Е260 – оцтова кислота
- Е270 – молочна кислота
- Е280 – пропіонова кислота
- Е296 – яблучна кислота
- Емульгатори та згущувачі
- Е440 – пектин
Підсилювачі смаку та запаху
- Е620 – глютамінова кислота
Інші
- Е921 – цистин
Ароматизатори
- Ацетальдегід
- Гексалал
- Бутан-1-ол
- Бутил-ацетат
- Пропил-ацетат
- Етил-бутаноат
- Гексил-пропаноат
- Гексил-гексаноат
Але розвиток хімічної та харчової промисловості надав можливість виробникам застосовувати і сотні харчових домішок синтетичного походження, більшість з яких при постійному вживанні викликають низку хронічних захворювань.
Харчові домішки додають до продуктів харчування для того щоб надати їм бажаних властивостей. За допомогою харчових домішок можна поліпшити смак і вигляд продукту, запобігти окисленню, псуванню, утворенню плісняви.
Харчові домішки поділяються на декілька класів:
Е100-Е182 | барвники |
Е200-Е299 | консерванти |
Е300-Е399 | антиоксиданти (запобігають окисленню, а, отже, подовжують термін зберігання продукту) |
Е400-Е499 | стабілізатори (зберігають потрібну консистенцію продукту) |
Е500-Е599 | емульгатори (за дією схожі на стабілізатори) |
Е600-Е699 | поліпшувачі смаку й аромату |
Е700-Е799 | запасний діапазон позначок |
Е900-Е999 | газифікатори, посилювачі смаку |
Е1000 та інші | глазурувальні речовини, підсолоджувачі, домішки, що запобігають утворенню грудочок у цукрі, борошні, солі, крохмалі |
Системне споживання харчових домішок не натурального походження призводять до хімічного забруднення організму, яке, в свою чергу, спричиняє появ різноманітних захворювань.
У розвинених країнах дозволено застосування лише біля 60% від наявного списку харчових домішок.
В України під забороною знаходяться лише небезпечні барвники Е102, 103, 105, 110, 111, 120, 121, 124, 123, 125, 126,127, 130, 152 та дуже небезпечний формальдегід Е240, який раніше використовувалася в якості консерванту.
Решта харчових домішок допущені в нашій країні до вільного використання в складі харчів чи напоїв. Але не всі з них нейтральні до організму людини.
Харчові домішки Е104, 122, 141, 150, 171, 173, 180, 241, 477 вважаються підозрілими або потенційно небезпечними.
Консерванти й стабілізатори Е131, 142, 210 - 213, 215 - 217, 240, 330 відносяться до канцерогенних речовин, Е221 - 226 – вважаються такими, що викликають розлади шлунково-кишкового тракту, а Е338 - 341, 407, 450, 461 - 463, 465, 466 - такими, що подразнюють шлунок.
Домішки Е230 - 232, Е238 шкідливі для шкіри, Е311 - 313 спричиняють появу висипок, Е250, Е251 - протипоказані людям із серцево-судинними захворюваннями, а Е320 - 322 підвищують рівень холестерину в крові.
Харчові домішки натурального походження, нейтральні до організму людини*: E100, 101, 140, 141, 160а, 160b, 160с, 160d, 160e, 160f, 163, 242, 297, 301, 302, 304, 306, 308, 309, 335, 340, 343, 350-354, 356, 415, 417, 442, 470a, 470b, 471, 472a, 472b, 472e, 472f, 474-477, 481, 493, 507, 513, 528, 530,535, 538, 551, 574, 577, 905a, 938, 939, 942, 948, 948, 957, 959, 966.
* за умов відсутності алергічної реакції або індивідуальної непереносимості до компоненту