Інформаційна частина маркування дає широке поле для творчих ідей рекламістів і маркетологів, які можуть заплутати навіть найсвідомішого покупця. Вимоги до змісту і вигляду маркування харчової продукції регламентуються Технічним регламентом з маркування харчової продукції.
Найбільш поширені види маркувань та позначок харчової продукції та їх значення.
Для отримання детальної інформації про знак, натисніть на нього.
Знаки відповідності державним вимогам безпеки
Знаки відповідності державним вимогам безпеки
Національний знак оцінки відповідності
Цей знак зазначає, що продукція відповідає вимогам усіх обов’язкових в Україні регламентів та стандартів.
Знак відповідності при обов’язковій сертифікації в Російській Федерації
Цей знак на виробі чи його упаковці, технічній документації зазначає, що відповідність усім обов’язковим вимогам регламентів та стандартів в РФ стосовно маркованої ним продукції, перевірено шляхом процедури оцінки відповідності (сертифікації).
Знак відповідності при обов’язковій сертифікації в Республіці Білорусь
Цей знак на виробі чи його упаковці, технічній документації зазначає, що відповідність усім обов’язковим вимогам в РБ регламентів та стандартів стосовно маркованої ним продукції, перевірено шляхом процедури оцінки відповідності (сертифікації).
Знаки маркування, які підтверджують екологічні переваги сертифікованої продукції згідно вимог міжнародних стандартів
Знак «Натуральний продукт»
Цей знак підтверджує, що маркована ним продукція виготовлена з натуральної сировини рослинного або тваринного походження високої якості. Тобто не містить замінників (трас-жирів, штучних білків, лактози тощо), ГМО (складників, генотип яких було змінено за допомогою методів генної інженерії), хімічних добавок (консервантів, ароматизаторів, підсилювачів смаку, барвників, стабілізаторів тощо), а також виготовлена за технологією, що не вливає на природну користь і поживність складників.
Знаки екологічного маркування
Ці знаки належать національним та міждержавним сертифікаційним системам об’єднаним в єдину глобальну мережу і підтверджують, що маркована будь-яким з цих знаків продукція пройшла екологічну сертифікацію згідно вимог міжнародного стандарту ISO 14024 і має покращенні екологічні характеристики в порівнянні з представленою на ринку продукцією в аналогічній категорії.
Цим знаком може бути маркований як сам виріб, так і його упаковка чи супровідна документація.
Переваги харчової продукції, маркованої знаком екологічного маркування:
- більш чисті технології виробництва
- без вмісту ГМО, потенційно небезпечних і підозрілих харчових домішок
- сировина тваринного походження без вмісту гормональних препаратів
- залишковий вміст важких металів, пестицидів, нітратів в сировині рослинного походження менш ніж 20% до встановлених державних вимог
- вміст залишків антибіотиків в сировині тваринного походження менш ніж 20% до встановлених державних вимог
- упаковка не містить шкідливих речовин та придатна до переробки в якості вторинної сировини.
Всі вимоги до продукції постійно контролюються на всіх етапах її життєвого циклу органом сертифікації.
Під знаком може бути розташований код екологічного стандарту на відповідність якому сертифікована продукція, номер сертифікату та сайт органу сертифікації.
Знаки відповідності вимогам добровільних органічних стандартів та правил
Знак відповідності вимогам добровільних органічних стандартів та правил
Цей знак підтверджує що маркована ним продукція пройшла сертифікацію на відповідність вимогам, встановлених Постановою щодо органічного виробництва Ради ЄC № 834/2007 та додатковими постановами: Постанова Комісії ЄC № 889/2008; Постанова Комісії ЄC № 1235/2008).
Знак відповідності органічним стандартам «Органік стандарт»
Цей знак підтверджує, що маркована ним продукція пройшла сертифікацію на відповідність правилам, розроблених українською компанією «Органік стандарт» на базієвропейських та міжнароднихорганічнихстандартів IFOAM (IOAS).
Знак відповідності органічним стандартам EG
Цей знак з 2001 року є єдиним державним знаком якості у Німеччині, яким позначають продукти харчування, якість яких відповідає Постанові щодо органічного виробництва Ради ЄC № 834/2007.
Знак відповідності міжнародним органічним стандартам АВ
Цей знак підтверджує що маркована ним продукція пройшла сертифікацію на відповідність вимогам, встановлених Постановою щодо органічного виробництва Ради ЄC № 834/2007 та додатковими постановами: Постанова Комісії ЄC № 889/2008; Постанова Комісії ЄC № 1235/2008) та правил розроблених французькою агенцією BIO на базі міжнародних органічних стандартів IFOAM (IOAS).
Знак відповідності міжнародним органічним стандартам ІСЕА
Цей знак підтверджує, що маркована ним продукція пройшла сертифікацію на відповідність вимогам, встановлених Постановою щодо органічного виробництва Ради ЄC № 834/2007 та додатковими постановами: Постанова Комісії ЄC № 889/2008; Постанова Комісії ЄC № 1235/2008) та правил розроблених Інститутом органічної сертифікації та етики на базі міжнародних органічних стандартів IFOAM (IOAS).
Інформаційні знаки та позначки
Знак «Без ГМО»
Цей знак є декларацією виробника, його застосування не вимагає проведення випробувань та оцінки продукції на вміст ГМО органом з оцінки відповідності.
Детальніше про знакЗнак «Зелена крапка»
Цей знак у перекладі з німецької має назву «Зелена крапка» і означає, що виробник маркованої ним продукції сплатив сбір за збір та переробку відходів упаковки, яка впроваджена в Німеччині. На території України цей знак немає змістовного значення для товаровиробників, споживачів чи контролюючих органів.
Детальніше про знакСтрок придатності
Строк придатності встановлюється виробником на підставі відповідних чинних нормативних документів із зазначенням встановлених умов зберігання.
Номер партії
Номер партії, порядковий номер або внутрішній артикул відноситься до службової інформації яка дозволяє ідентифікувати продукцію.
QR-код
QR-кодом називають матричний двовимірний штрих-код, що зчитується телефонами і смартфонами за допомогою спеціальних програм, здатних його розпізнавати. QR-код може містити велику кількість інформації – до 7089 цифрових знаків або 4296 цифр і букв. Це дозволяє зашифрувати в ньому ємне повідомлення або (частіше) адресу веб-сторінки.
Знак «Нетто» («Брутто»)
Цей знак означає вагу нетто (без упаковки). Якщо біля цього знаку зазначено число в рамочці, воно означає вагу брутто (з упаковкою).
Знак «Парасоля»
Цей знак означає, що продукцію слід оберегти від вологи.
Маркування складу харчових продуктів
Харчові домішки марковані індексом «Е»
Харчові домішки марковані індексом «Е» – природні, ідентичні природнім або штучно синтезовані речовини, які додають у їжу як інгредієнт з технологічних міркувань: подовжити термін зберігання (консерванти), перетворити їжу в відношенні кольору, смаку (щоб зберегти і підвищити смак), текстури, консистенції, зовнішнього вигляду.
Харчові домішки маркуються індексом «Е» у відповідності до номеру класифікатора Європейського Союзу.
Будь-який харчовий продукт переробки містить харчові домішки, до яких відносяться і сіль, лимона чи оцтова кислота та інші, що традиційно застосовуються людством тисячоліття для приготування їжі, але розвиток хімічної та харчової промисловості надав можливість виробникам застосовувати і сотні харчових домішок синтетичного походження, більшість з яких при постійному вживанні викликають низку хронічних захворювань.
Ароматизатор ідентичний натуральному
До ароматизаторів ідентичних натуральному відносяться харчові домішки,що отримані хімічним синтезом, або виділені хімічним методом з сировини рослинного чи тваринного походження.
Модифікований крохмаль
До модифікованих видів крохмалю відноситься крохмаль зі спрямовано зміненими властивостями внаслідок фізичної, хімічної, біохімічної або комбінованої обробки. Цей вид модифікації немає нічого спільного з процесами, що пов’язані з генною інженерією. Однак це не спростовує того, що картопля чи кукурудза з якої виготовлений такий крохмаль, як і інша складова, може відноситись до трансгенних культур (ГМО).
Молочнокислі бактерії (LAB)
Молочнокислі бактерії, живлячись цукром, що є в молоці, утворюють молочну кислоту, під дією якої свіже молоко перетворюється в кисле, а вершки – у сметану.
Твердження: «без консервантів», «натуральний продукт»
Можна віднести до незрозумілого твердження, що може в значній мірі вводити в оману споживача стосовно продуктів переробки.
Знаки маркування сертифікованих систем управління виробництвом
Знак відповідності системи управління якістю вимогам міжнародного стандарту ISO 9001
Цей знак, та інші знаки що мають позначення ISO 9001 мають опосередковане відношення до якості та інших характеристик виробу, оскільки інформує про сертифіковану систему управління організації згідно вимог міжнародного стандарту ISO 9001 (ДСТУ ISO 9001).
Знак відповідності системи екологічного управління вимогам міжнародного стандарту ISO 14001
Цей знак, та інші знаки що мають позначення ISO 14001 не мають прямого відношення до якості та інших характеристик виробу, оскільки інформує про наявність сертифікованої системи управління пов’язаної з екологічними аспектами виробництва згідно вимог міжнародного стандарту ISO 14001 (ДСТУ ISO 14001).
Знак відповідності системи екологічного управління вимогам міжнародного стандарту ISO 22000
Цей знак, та інші знаки що мають позначення ISO 22000 інформує про наявність сертифікованої системи управління безпечністю харчових продуктів і є гарантією того, що харчовий продукт є безпечним на момент його споживання.
Знак відповідності системи екологічного управління вимогам міжнародного стандарту ISO 18001 (ДСТУ ISO 18001)
Цей знак, та інші знаки що мають позначення ISO 18001 не мають прямого відношення до якості та інших характеристик виробу, оскільки інформує про наявність сертифікованої системи управління пов’язаної з безпекою виробництва згідно вимог міжнародного стандарту ISO 18001.
Умовні позначення, що стосуються упаковки
Замкнутий цикл (виробництво – застосування – утилізація)
Знак у вигляді трикутника з трьох стрілок, що означають замкнутий цикл (виробництво – застосування – утилізація), вказує, що дана упаковка придатна для подальшої переробки.
Усередині трикутника розташовуються одна або дві цифри, які вказують на тип пакувального матеріалу:
- 1-19 - пластик,
- 20-39 - папір та картон,
- 40-49 - метал,
- 50-59 - деревина,
- 60-69 - тканини і текстиль,
- 70-79 - скло.
Під трикутником (а іноді й усередині нього) може стояти літерний код пластика.
Матеріал, придатний для контакту з харчовими продуктами
Цей знак означає, що упаковка продукту вироблена з матеріалу який придатний для контакту з харчовими продуктами.
Пакувальний матеріал з повторно переробленої сировини
Цей знак означає, що пакувальний матеріал вироблений з повторно переробленої сировини або містить частку повторно переробленого матеріалу.
Викинути в урну
Цей знак відноситься до мотиваційних знаків, що наноситься безпосередньо виробником. Він означає, що упаковку від продукту слід викинути в урну.
Центр тяжіння
Цей знак на упаковці вказує на місце, де розташовано центр тяжіння.
Дивись також інше маркування на харчових продуктах:
Напишіть, про значення якого маркування Ви хотіли би ще дізнатися Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.