Цей знак підтверджує, що маркована ним продукція виготовлена з натуральної сировини рослинного або тваринного походження високої якості. Тобто не містить замінників (трас-жирів, штучних білків, лактози тощо), ГМО (складників, генотип яких було змінено за допомогою методів генної інженерії), хімічних добавок (консервантів, ароматизаторів, підсилювачів смаку, барвників, стабілізаторів тощо), а також виготовлена за технологією, що не вливає на природну користь і поживність складників.
Український знак екологічного маркування («Зелений журавлик»)
Вимоги до застосування екологічного маркування в Україні регламентуються Технічним регламентом з екологічного маркування, адаптованого до вимог права ЄС.
Право на застосування цього знаку може отримати власник сертифікату відносно екологічно сертифікованої продукції згідно вимог міжнародного стандарту ISO 14024.
ПВХ – вельми поширений пластик. Знайти його можна скрізь, він супроводжує людину від народження до смерті. В побуті ПВХ найчастіше зустрічається в складі лінолеуму (виключаючи деякі дорогі марки), вінілових шпалерах, пластикових віконних рамах, пластмасових іграшках (від ляльок до дитячих зубних кілець). З ПВХ також роблять різні види упаковок, у тому числі і для харчових продуктів: пляшки, пакети і інше.
Єдиного, загального стандарту розмірів одягу не існує і виробники можуть мати свої таблиці, дещо різні між собою, тому, цифри, наведені тут, в таблицях – приблизні. Зазвичай, в якості цифрового «розміру» одягу використовується величина напівобхвату грудей.
Розшифровка позначень: «XS» (eXtra small - дуже маленький), «S» (small – маленький), «M» (medium – середній), «L» (large – великий розмір), «XL» (eXtra Large – дуже великий), «XXL» (eXtra eXtra Large – супер-великий), «XXXL» і так далі.
Відноситься до ідентифікаційного маркування, тобто службової інформації, від якого споживач не має практично ніякої користі.
Стосовно штрих-кодів серед покупців існує кілька оманливих тлумачень.
Найпоширенішим є думка, що по перших двом-трьом цифрам штрих-коду можна визначити країну походження товару.
Твердження: «без консервантів», «натуральний продукт» можна віднести до незрозумілого твердження, що може в значній мірі вводити в оману споживача стосовно продуктів переробки.
В складі продукту: молочнокислі бактерії (LAB)
Молочнокислі бактерії, живлячись цукром, що є в молоці, утворюють молочну кислоту, під дією якої свіже молоко перетворюється в кисле, а вершки – у сметану.
В складі продукту: модифікований крохмаль
До модифікованих видів крохмалю відноситься крохмаль зі спрямовано зміненими властивостями внаслідок фізичної, хімічної, біохімічної або комбінованої обробки.
Необхідність модифікації крохмалю обумовлюється технологічними процесами пов’язаними з приготуванням того чи іншого продукту.
В складі продукту: ароматизатор ідентичний натуральному
До ароматизаторів ідентичних натуральному відносяться харчові домішки, що отримані хімічним синтезом, або виділені хімічним методом з сировини рослинного чи тваринного походження.
Харчові домішки марковані індексом «Е» – природні, ідентичні природнім або штучно синтезовані речовини, які додають у їжу як інгредієнт з технологічних міркувань: подовжити термін зберігання (консерванти), перетворити їжу в відношенні кольору, смаку (щоб зберегти і підвищити смак), текстури, консистенції, зовнішнього вигляду.
Цей знак, та інші знаки що мають позначення ISO 18001 не мають прямого відношення до якості та інших характеристик виробу, оскільки інформує про наявність сертифікованої системи управління пов’язаної з безпекою виробництва згідно вимог міжнародного стандарту ISO 18001.
2012 © ВГО «Жива планета»
© Інститут екологічного управління та збалансованого природокористування
Всі права захищені
e-mail: info@gpp.in.ua